Slaapapneu ervaring van Lotje - Therapietrouw

Lotje (43) is één van onze patiënten die meteen vanaf het begin al therapietrouw was. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen en de acceptatie dat ze de CPAP nu eenmaal nodig heeft, gebruikt ze het apparaat gemiddeld 7 uur per nacht. Dit kan soms, zeker in het begin, wat lastig zijn. We interviewde haar over haar persoonlijke ervaring.

Eén van de meest ingrijpende diagnoses

Lotje is gelukkig getrouwd, heeft een dochter van 11 en is graag in de natuur. In 2019 werd na een slaaponderzoek thuis, slaapapneu bij haar geconstateerd. Lotje heeft verschillende onderliggende ziektes die voor slapeloosheid zorgen. In eerste instantie werd hierdoor door de behandelaars niet meteen aan slaapapneu gedacht. Lotje wist niet beter dan dat ze altijd vermoeid was. Zo vermoeid dat ze regelmatig in de bank en standaard bij het kijken van films in slaap viel. Zelfs bij een bezoekje aan de bioscoop kon ze haar ogen niet open houden. Pas nadat haar partner ademstops opmerkte tijdens haar slaap, heeft ze een slaaponderzoek laten uitvoeren. Naast slaapapneu werd er eerder dat jaar een spierziekte bij haar geconstateerd. Het verslappen van de spieren in haar hals veroorzaakt waarschijnlijk de apneus.

Slaapapneu was geen onbekend terrein, omdat de man van Lotje ook een CPAP apparaat heeft gehad. Echter werkte het voor hem niet, omdat het een neurologisch probleem was. Na het slaaponderzoek is Lotje snel gestart met CPAP therapie. Ze gebruikt hiervoor een ResMed AirSense 10 apparaat met een Respironics Dreamwisp masker. Ondanks dat ze zwaardere diagnoses heeft gehad vindt Lotje dit wel één van de meest ingrijpende diagnoses: ‘Je weet dat je dit levenslang moet blijven gebruiken. Dat vond ik in het begin wel lastig, maar ik weet ook hoe belangrijk het is. Daar houd ik aan vast en is de reden dat ik het iedere nacht gebruik.’

Het belang van therapietrouw

Voor kinderen is het vaak ingrijpend als een ouder moet slapen met een masker. De dochter van Lotje kon wel lachen om alle apparatuur van haar moeder. Het masker leek volgens haar op iets uit StarWars dus dat was wel stoer. Het gezin is nu gewend dat Lotje CPAP therapie gebruikt tijdens het slapen. Het weerhoudt haar er niet van om als gezin te kamperen in eigen tuin tijdens de quarantaine periode. Met haar CPAP apparaat aangesloten met een verlengkabel kampeerde ze met haar dochter in de tuin. Ondanks de condens in de slang, sliep ze ook zonder problemen 9,5 uur met haar CPAP in de buitenlucht. 

Volgens Lotje is er nog veel onwetendheid over slaapapneu en wordt het vaak onderschat. Over het algemeen is het bekend dat slaapapneu kan zorgen voor hart- en vaatziekten, maar voor veel mensen voelt dit als een ver-van-mijn-bed-show. Lotje heeft zelf een aantal jaar geleden een bloedonderzoek gehad waaruit bleek dat haar Hb waarde (Hemoglobine) en haar EPO gehalte (Erythropoëtine) veel te hoog waren, dit zorgt er voor dat het bloed heel stroperig wordt. De verhoging van de waardes wordt veroorzaakt door een langdurig tekort aan zuurstof, wat heel schadelijk kan zijn. Een ademstop zorgt ook voor een zuurstofdaling. Door het CPAP apparaat continu te gebruiken, voorkom je zuurstofdalingen in de nacht. Dit is een van de redenen waardoor Lotje therapietrouw blijft. Ze weet dat het nodig is.

De AHI van Lotje is van 11,8 gedaald naar 0,1. Het grootste verschil door het gebruik van de CPAP voor Lotje is dat ze weer droomt en ook weet wat ze gedroomd heeft. Ze hoeft ’s nachts ook minder vaak naar het toilet en kan tegenwoordig ook weer het einde van een film zien zonder in slaap te vallen.