Zuurstof

Total Care is ook zuurstofleverancier voor patiënten die bij onderstaande zorgverzekeraars zijn aangesloten:

  • VGZ
  • ASR
  • Caresq
  • VRZ
  • Menzis
  • Achmea
  • DSW

Waarom krijgt u extra zuurstof?
Bij (ernstige) benauwdheidsklachten, gaat er minder zuurstof via de longen naar uw bloed. Het gevolg kan zijn dat er te weinig zuurstof in uw bloed komt. Als dat zuurstoftekort maanden duurt, kan de bloeddruk in de longen hoger worden (dit is niet de bloeddruk die wordt gemeten aan de arm).
Dit kan ervoor zorgen dat uw bloed nog slechter zuurstof opneemt. Daardoor kunnen problemen ontstaan met het hart en andere organen. Extra zuurstofgebruik kan deze problemen tegengaan of voorkomen.

Uw longarts kan vaststellen of u extra zuurstof nodig hebt door middel van een onderzoek.
Zuurstoftekort veroorzaakt echter niet altijd kortademigheid en kortademigheid wordt niet altijd minder door extra zuurstof.
Het gebruik van zuurstof kan de levensverwachting wel verlengen. U kunt zich wellicht iets beter inspannen en u raakt minder snel vermoeid, hierdoor kunt u wat meer doen. Dit merkt echter niet iedereen. Extra zuurstof kan dus zorgen voor een betere kwaliteit van leven.

Wij kunnen u zuurstof leveren op verzoek van de arts en als u verzekerd bent bij VGZ. Deze schrijft voor hoeveel zuurstof u thuis gaat gebruiken. U dient zich aan dit voorschrift te houden. Het verlagen of verhogen van de hoeveelheid zuurstof kan gevolgen hebben voor uw gezondheid.

 

Zuurstofapparatuur en toebehoren

De concentrator:
De zuurstofconcentrator is een elektrisch apparaat ongeveer zo groot als een nachtkastje. De concentrator haalt de zuurstof uit uw eigen woonomgeving en filtert de stikstof hieruit. Het is een kastje op wieltjes, dat altijd rechtop moet staan. De concentrator kan maximaal circa 5a6 liter zuurstof per minuut leveren. Omdat een concentrator lucht nodig heeft om zuurstof te kunnen produceren, mag deze niet in een afgesloten ruimte staan. Plaats de concentrator niet nabij kachels, haarden en of radiatoren, en zorg dat de lucht in of uitlaat niet geblokkeerd wordt. Plaats de concentrator op ruime afstand ( ca. 1 meter) van stopcontacten en stoffen voorwerpen ( zoals gordijnen, bankstel, vitrage). Er moet normale, goede ventilatie in de kamer zijn.
Dit kan bijvoorbeeld door het open zetten van een raampje of het rooster boven het raam open te zetten.
Binnenshuis bent u in uw bewegingen enigszins beperkt door de slang waarmee u met de concentrator verbonden bent. Meestal kunt u naar behoefte uit verschillende lengtes kiezen, tot een maximum van 15 meter. Belangrijk is niet zelf de zuurstofslang te verlengen, u krijgt dan niet de juiste hoeveelheid zuurstof toegediend.

De (draagbare) cilinder:
Buitenshuis kunt u gebruikmaken van draagbare zuurstofcilinders. Deze ‘meeneemflessen’ bevatten 2 liter zuurstof en wegen minder dan 5 kg.

U kunt een aantal uren met een cilinder doen, afhankelijk van het aantal liters per minuut dat u nodig heeft.

U kunt zo een cilinder verrijden op een degelijk boodschappenkarretje, op een rollator of gebruiken als draagset.
De leverancier levert een cilinder van 4.7 liter als reserve bij een concentrator, voor als de stroom uitvalt. Deze is zwaar. U kunt de reservecilinder in een aparte ruimte opslaan. Bij het gebruik van zuurstof in huis is ook met cilinders, ventilatie altijd noodzakelijk.

Meer informatie over onze apparatuur en toebehoren kunt u vinden op deze site bij producten
Wellicht heeft u vragen omtrent de zuurstoftherapie, u kunt hiervoor contact met ons opnemen of u kunt bij de veelgestelde vragen kijken.