Rosanne - Positiviteit

Rosanne (32) eindigde na een medische fout met een dwarslaesie in een rolstoel en dit allemaal toen ze pas vier jaar oud was. Rosanne moest geopereerd worden aan haar rug in verband met Scoliose, maar de operatie liep niet zoals gepland met als gevolg een dwarslaesie. Naast dat Rosanne een rolstoel nodig heeft, wordt ze continu beademd en maakt ze op momenten ook gebruik van een vernevelaar. Dit is nodig door de Scoliose. Toch is Rosanne ontzettend positief, een echte levensgenieter en inspireert anderen graag door middel van haar blogs op RoosViertHaarLeven. We interviewde haar over haar ervaringen.

RoosViertHaarLeven

Rosanne woont sinds twee jaar in haar eigen fijne huis, werkt met plezier in de kringloopwinkel en gaat graag op vakantie en uit met vriendinnen.  Al deze bezigheden legt ze vast in blogs en vlogs op haar social media en website van RoosViertHaarLeven. Hiermee wil ze graag de vooroordelen over mensen in een rolstoel de wereld uit helpen, maar ook graag anderen inspireren over dankbaarheid in het leven. Naast haar website geeft ze ook regelmatig voorlichting op scholen en is ze al bij menig tv-programma te gast geweest.

Diagnoses

Een van de dingen die enorm belangrijk is voor Rosanne is fysieke gezondheid. Zeker nadat ze vorig jaar verschillende keren in het ziekenhuis terecht kwam met hoge koorts. Hier heeft ze van februari t/m oktober mee geworsteld. Uiteindelijk bleek dat ze een ontsteking in haar heup had, maar door de dwarslaesie voelde Rosanne geen pijn in haar heup. Deze tijd van onwetendheid en ziek zijn is een van de redenen voor Rosanne geweest om meer te gaan sporten en nog meer focus te leggen op welke voeding geschikt voor haar is. Zo doet ze twee keer per week krachttraining en eet ze bijvoorbeeld geen koolhydraten meer.

Zoals eerder benoemd heeft Rosanne Scoliose. Hierdoor zijn haar longen vroeger niet volledig ontwikkeld waardoor ze nu continu beademing nodig heeft. Ze kan wel een korte tijd zonder beademing, maar het gevaar is dat ze zichzelf dan vergiftigd met haar eigen uitlaatgassen. Haar ademhalingssysteem werkt niet goed waardoor ze gifgassen binnenhoudt en haar CO2 torenhoog wordt zodra ze een langere tijd zelf ademt. Door haar rug is haar ademhalingscentrum in haar hoofd ook beschadigd, waardoor ze ’s nachts geen seintje van haar hersenen krijgt om te ademen. Na al deze jaren is de beademing een gewenning geworden, maar er is niet meteen paniek als het eventjes zou stoppen.

Vernevelaar

In tijden van verkoudheid en benauwdheid doet een puffer niet genoeg voor de longen van Rosanne, dus maakt ze gebruik van verneveling. Een vernevelaar is een klein apparaatje dat vloeibare medicatie omzet in nevel, zodat de medicatie dieper in de longen terecht komt. Normaliter wordt de vernevelaar gebruikt met een mondstukje, maar omdat Rosanne beademingsapparatuur gebruikt hoeft er alleen een T-stuk aangesloten te worden op de apparatuur. Zo wordt het medicijn samen met de beademing via een buis (Trachea) de longen in geblazen. Voor Rosanne is dit heel handig, het verlicht en werkt snel en als het nodig is neemt ze de vernevelaar ook mee naar het werk. Dit kan juist doordat het vrij compact is.

Ondanks Corona is 2020 nu al het jaar voor Rosanne. Na het diepe dal van vorig jaar is ze er weer helemaal bovenop en voelt ze zich beter dan ooit. Het verhaal van Marc de Hondt heeft haar ook aan het denken gezet. De ene dwarslaesie is de andere dwarslaesie niet en dit liet haar inzien dat ze echt wel geluk heeft met het leven dat ze leidt vol vrienden, liefde, vakanties en feestjes. Ben je benieuwd naar Rosanne en haar leven? Volg haar dan op haar website RoosViertHaarLeven: https://rosannebotman.wixsite.com/roosvierthaarleven/home

 

Ervaring patiënt verneveling Rosanne Ervaring patiënt verneveling Rosanne