Slaapapneu ervaring van Ingrid - Als een donderslag bij heldere hemel

Elf jaar geleden vulde Ingrid (59) bij een open dag van een ziekenhuis niets vermoedend een vragenlijst in over haar slaap waarna ze vervolgens werd uitgenodigd voor een slaaponderzoek. Dat daar de diagnose zwaar slaapapneu met een AHI van 110 uitkwam, kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Een hoge AHI zonder bewuste klachten

Hoelang Ingrid al rondliep met onbehandeld slaapapneu is onbekend. Ingrids man merkte het snurken van haar wel op en nam haar om die reden mee naar de open dag van het ziekenhuis waar hij werkte. Hier vulde ze een korte vragenlijst in en kreeg ze een test waarna het ziekenhuis haar een afspraak liet maken voor een slaaponderzoek. Uit dit slaaponderzoek bleek Ingrid een AHI van 110 te hebben. Zelf ervaarde Ingrid niet bewust klachten. Ze sliep goed en was niet vermoeid. De KNO- en longarts waren verbaasd dat ze er nog zo goed uitzag en er niets als een wrak bijliep. Ingrid is overtuigd dat dit ook kwam doordat ze zich niet bewust was van de klachten en ze zich daardoor ook niet naar de klachten ging gedragen.

Geen nacht meer zonder

Pas toen Ingrid na 1,5 jaar een weekend naar het buitenland ging met collega’s en haar CPAP-apparaat thuis liet, merkte ze dat ze regelmatig wakker werd. Ze sliep wel degelijk beter met het apparaat. Dit voorval zorgde er voor dat ze voortaan altijd haar CPAP-apparaat mee neemt, ook al is het maar voor één nacht. Toen ze in 2009 de diagnose kreeg was slaapapneu nog helemaal niet zo bekend en werd er in de publiciteit ook niet veel over gesproken. Tegenwoordig hoor je er veel vaker over en kan je meer informatie over slaapapneu vinden. Ik praat er ook normaal over met anderen en dan kom je erachter dat er meer mensen in je omgeving slaapapneu hebben.

Rugslaper

Waar Ingrid de meeste moeite mee heeft gehad was de beperking in beweeglijkheid tijdens het slapen. Inmiddels is ze gewend om op haar zij of rug te slapen, maar dat vond ze wel even wennen. Waar ze nu nog soms mee worstelt zijn de middagdutjes. Dit gebeurt vaak zonder CPAP-apparaat waardoor ze ervaart dat ze niet kwalitatieve goede slaap heeft. Dit uit zich dan in een droge mond en een niet verfrissende slaap.