Bij slaapapneu slaat het bovenste gedeelte van de keel dicht tijdens de slaap doordat er sprake is van een vernauwing (obstructie). Hierdoor stopt de patiënt met ademen, deze ademstops noemen we apneu. Bij meer dan 5 ademstops van minimaal 10 seconden per uur spreken we van Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)
Oorzaken:
De keel kan o.a. dichtslaan door: vergrote amandelen, vernauwing keelholte of de vorm van de neus. Sociale oorzaken zoals roken, alcoholgebruik en overgewicht kunnen ook oorzaken zijn.
Klachten:
Klachten die kunnen optreden bij mensen met OSAS zijn:
- Stokkende ademhaling
- Herhaald wakker schrikken
- Niet verfrissende slaap
- Vermoeidheid overdag
- Concentratieverlies
- Nachtelijk zweten
- Veel uit bed om te plassen
- Vergeetachtigheid
- Stemmingswisselingen
Behandeling:
Bij lichte tot matige OSAS (AHI tussen de 5-15) kan een MRA beugel worden gebruikt om de klachten te verhelpen. Een MRA beugel kan alleen worden gebruikt indien uw gebit en kaak hiervoor geschikt zijn. Mocht u niet in aanmerking komen voor een MRA beugel, dan kan de OSAS behandeld worden met CPAP apparatuur in combinatie met een masker.
Lichte tot ernstige OSAS (AHI van 15 of hoger) kan behandeld worden met CPAP apparaten die met luchtdruk de bovenste luchtweg open blaast. Hierdoor blijft de keel ’s nachts open. Patiënten kunnen weer vrij ademhalen waardoor zij weer in een diepere slaap komen. Tijdens de behandeling zult u merken dat u minder last heeft van slaperigheid, beter concentratie en meer energie.
CPAP apparatuur:
Via een slaaponderzoek wordt er gekeken of er sprake is van OSAS. Indien uw neuroloog, KNO- of longarts OSAS constateert dan kan hij u een CPAP apparaat voorschrijven.
Het CPAP apparaat is een soort luchtpomp die voor een geringe overdruk zorgt. Het apparaat gebruikt de lucht uit uw slaapkamer en transporteert deze lucht via de slang en het masker naar uw neus en/of mond. Dit zorgt ervoor dat uw keel ’s nachts open blijft.
Vaak starten wij de therapie met een titratie. Wij doen dan een meting, waarna de uiteindelijke druk bepaald wordt. Na een aantal weken wordt het apparaat uitgelezen en dan wordt het apparaat ingesteld op een druk die voor u het beste is.
In het begin kan het best ingrijpend zijn om met het apparaat en het masker op te slapen. De meeste patiënten merken echter al snel verbetering. Ze voelen zich fitter en minder vermoeid voelen en willen niet meer zonder het apparaat slapen.
Apparaten:
Er zijn 3 soorten Positive Airway Pressure (pap) apparaten. Onze medewerkers en uw arts bekijken samen wat het beste apparaat voor u is.
Maskers:
Wij kunnen verschillende soorten maskers leveren, onze medewerkers bekijken samen met u welk masker het meest geschikt voor uw gezicht is.
U vindt onze maskers en apparatuur onder producten.
Sinds afgelopen jaar kan Total care ook een MRA beugel voor u verzorgen indien u verzekerd bent bij Achmea.
Een MRA (mandibulair repositieapparaat) is een prothese, die speciaal voor u op maat gemaakt wordt. De beugel bestaat uit twee transparante platen, eentje voor de onderkaak en eentje voor de bovenkaak. De prothese zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren geduwd wordt. De keelholte blijft zo open en hierdoor nemen de apneus af.
Via een slaaponderzoek wordt bepaald of het om alleen snurken gaat of ook om OSAS. Zodra de arts heeft vastgesteld waar de obstructie zit, wordt u doorverwezen naar de orthodontist. Hij gaat uw kaak en gebit verder onderzoeken om te kijken of een MRA beugel mogelijk is. Als uw gebit geschikt blijkt te zijn voor een MRA beugel dan worden er gebitsafdrukken gemaakt en daarna wordt de beugel gemaakt.
De MRA beugel is alleen te gebruiken bij lichte tot matige OSAS.
Wat doet de MRA beugel?
Voor het vervaardigen van de MRA beugel werken wij samen met geaccrediteerde tandartsen (www.nvts.nl).
U vindt onze verschillende MRA beugels bij producten.
Mocht u meer willen weten over de MRA beugel, neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op 013-5313535.