• Persoonlijke begeleiding
  • 24/7 service
  • Snelle levering

Verschillende CPAP-apparaten

Er zijn verschillende soorten CPAP-apparaten die we hieronder graag voor u toelichten. 

  • CPAP: We spreken van een CPAP instelling wanneer een vaste druk wordt ingesteld. Dat betekent dat het apparaat constant dezelfde druk zal geven. Er wordt vaak een druk bepaald die het overgrote gedeelte van uw apneus onderdrukt. 
  • APAP: Hierbij wordt een automatische druk ingesteld met een onderdruk en een bovendruk. Het apparaat zal aan de hand van het algoritme zelf bepalen welke druk op dat moment benodigd is. De druk veranderd daardoor gedurende de nacht. 
  • BiPAP: Bij een BiPAP instelling wordt het apparaat zo ingesteld dat het twee verschillende drukken geeft bij in -en uitademing.  De inademingsdruk wordt IPAP genoemd en de uitademingsdruk wordt EPAP genoemd. 

Ingrijpende verandering

Heeft u te horen gekregen dat u gaat starten met de CPAP-therapie? Dat kan een ingrijpende verandering in uw leven betekenen.
We geven u graag meer informatie over wat u te wachten staat.

Wanneer er een vermoeden is van slaapapneu, wordt er normaliter een slaaponderzoek gedaan. Tijdens dit slaaponderzoek wordt gekeken of u inderdaad slaapapneu heeft en welke vorm van slaapapneu u heeft. De vorm en hevigheid van uw slaapapneu en de klachten die hierbij komen kijken, zijn voor uw medisch specialist leidend in de keuze voor een bepaalde therapie.

De medisch specialist kan er in uw geval voor gekozen hebben om te starten met de CPAP-therapie. Het behandeltraject verschilt op sommige punten per ziekenhuis, maar we zullen hieronder het standaard traject toelichten. 

Fases in uw CPAP-therapie:

Uw CPAP-therapie bestaat uit verschillende fases. Via onderstaand overzicht kunt u, door op de voor u relevante fase te klikken, direct naar deze fase springen.

  1. Titratie
  2. Eerste week
  3. Data uitlezen
  4. Geslaagde proefplaatsing
  5. Na de proefplaatsing

1. Titratie

Vanuit uw medisch specialist ontvangt Total Care een aanvraag voor uw therapie. Op deze aanvraag vinden we informatie over uw slaapapneu, maar bijvoorbeeld ook de instellingen waarop uw apparaat dient ingesteld te worden. 

Na ontvangst van deze aanvraag zullen we contact met u opnemen om een afspraak in te plannen om de het apparaat aan u te leveren. Tijdens deze afspraak krijgt u uitleg over het apparaat en wordt er een masker aangemeten. 

Hiermee start de titratieperiode, waarin we samen met u en de medisch specialist op zoek gaan naar de ideale instelling om uw slaapapneu te behandelen.

2. Eerste week

Wanneer u thuis komt met het apparaat, raden we aan om zo snel mogelijk met het apparaat te gaan slapen. Het kan de eerste nachten zeer onwennig en misschien wat spannend zijn om het apparaat te gebruiken. Ook is het heel normaal dat u de eerste paar nachten niet de gehele nacht met het apparaat zult kunnen slapen. 

Mocht u na een paar uur wakker worden, voelt u zich dan niet bezwaard om het masker af te zetten. Het kan soms even duren voordat u gewend raakt aan de therapie en daar is niets mis mee. Na verloop van tijd worden de uren vanzelf uitgebreid tot u de gehele nacht met het apparaat kunt slapen.
Na één week nemen we normaliter contact met u op om te kijken hoe het gaat. Bij sommige apparaten hebben we de mogelijkheid om de data op afstand te bekijken en deze data wordt dan direct met u besproken. Mocht u eventueel eerder tegen problemen aanlopen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

3. Data uitlezen

Na twee à drie weken staat normaliter een afspraak gepland voor de data uitlezing. Tijdens deze afspraak wordt gekeken naar de volgende zaken: 

  • Hoe is het gegaan met het slapen?
  • Zijn er op dit moment problemen die opgelost dienen te worden?
  • Zijn de apneus voldoende afgenomen? 
Aan de hand van bovenstaande zaken kunnen er verschillende beslissingen gemaakt worden. Zo kan het zijn dat u een ander masker aangemeten krijgt wanneer u problemen ervaart met uw masker. Denk hierbij aan veel luchtlekkage, mondademhaling of simpelweg een verkeerde pasvorm.
Ook kan het voorkomen dat de druk wat verlaagd of verhoogd wordt aan de hand van uw overgebleven apneus of klachten die ervaren worden door bijvoorbeeld een te hoge of te lage druk.
Mocht er een wijziging plaatsgevonden hebben in de instellingen van uw apparaat of heeft u een ander masker aangemeten gekregen, dan wordt er een nieuwe afspraak ingepland. Deze afspraak dient als extra evaluatiemoment en vindt gewoonlijk twee weken later plaats. 
Het kan voorkomen dat er opeenvolgend meerdere data uitleesafspraken worden ingepland om voor een optimale therapie te zorgen. 

4. Geslaagde proefplaatsing

Zodra u goed met het apparaat kunt slapen, het masker bevalt en de instellingen geoptimaliseerd zijn, wordt uw proefplaatsing afgerond. De proefplaatsing wordt afgerond na machtiging van uw medisch specialist. 
Na de geslaagde proefplaatsing zal Total Care uw therapie gaan declareren bij uw zorgverzekeraar en zal de eerstvolgende afspraak één jaar later plaatsvinden. 

5. Na de proefplaatsing

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is de begeleiding in de eerste periode van uw slaapapneu therapie redelijk intensief. Na de proefplaatsing komen hier een aantal veranderingen in. 
We gaan er vanuit dat wanneer uw proefplaatsing geslaagd is, dat uw therapie geoptimaliseerd is, maar het kan natuurlijk voorkomen dat na verloop van tijd bepaalde zaken veranderen. In sommige gevallen zult u zelf door hebben dat het minder gaat met uw therapie, maar het kan ook voorkomen dat de effectiviteit van uw therapie achteruit gaat zonder dat u het door heeft. 

De meeste apparaten zijn tegenwoordig op afstand uit te lezen en op die manier kunnen wij ook uw therapie monitoren. Bij Total Care hebben we hiervoor de afdeling Telemonitoring. Wanneer er problemen ontstaan in de vorm van een stijgend aantal apneus of wanneer uw therapie uren verminderen, komt er bij hen een melding naar boven. Op die manier proberen we een vinger aan de pols te houden met betrekking tot uw therapie en staat u er niet alleen voor. 
Toch kunt u zelf ook veel bijdragen aan het comfort van uw therapie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het op tijd signaleren van problemen. Merkt u dat uw klachten terugkeren of heeft u problemen met het apparaat, slang, masker of de druk, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We kunnen immers niet alle problemen op afstand signaleren. 

Eén jaar na de start van uw therapie wordt de jaarlijkse controle uitgevoerd. In deze jaarlijkse controle wordt uw therapie nagekeken en het apparaat uitgelezen. Daarnaast ontvangt u normaliter nieuwe accessoires zoals een masker, slang en filters voor het apparaat. Elk jaar zult u door ons benaderd worden voor deze jaarlijkse controle.

Zoals eerder vermeld is het van groot belang dat u zelf op tijd aan de bel trekt. Dat kan zijn omdat één of meerdere van uw accessoires defect zijn, maar dat kan ook zijn door een defect aan het apparaat of veranderingen in uw leefomgeving. We helpen u graag verder met uw problematiek rondom uw slaapapneu therapie.