Wat zijn de bijwerkingen die met PAP-therapie kunnen optreden?
Er zijn verschillende bijwerkingen die op kunnen treden bij PAP-therapie. De meeste bijwerkingen zijn van tijdelijke aard en treden op bij de start van uw therapie of door een plotseling verschil in weersomstandigheden, zoals luchtvochtigheid of temperatuur. We hebben de meest voorkomende bijwerkingen voor u uitgewerkt:
Neusklachten
Door uitdroging van de slijmvliezen kunnen er neusklachten (verstopte neus, niezen, korstvorming in de neus, bloedneus), neusverkoudheid of bijholteontstekingen optreden. Mocht u de bevochtiger nog niet gebruiken dan raden wij u aan om deze te gaan gebruiken. Mocht de bevochtiger al wel gebruiken dan raden wij u aan de stand van de bevochtiger hoger te zetten.
Maskerdrukplekken of huidirritaties
Er kunnen maskerdrukplekken/huidirritaties in het gezicht ontstaan door een niet goed passend of een verkeerd afgesteld masker. Wij raden u aan om de hoofdband van uw masker opnieuw af te stellen. U kunt de drukplekken insmeren met Sudocreme of Cavilon creme (op recept). Daarnaast zou u ook de druk op uw gezicht verminderen door een stuk zeemlerenlap of een neuspleister tussen uw gezicht en het masker te plaatsen. Zorg dat het masker altijd goed gereinigd is.
Pijn in bijholtes of spierpijn op de borst
Dit komt doordat het lichaam niet gewend is om tegen de overdruk uit te ademen. Zodra uw lichaam aan de druk gewend is zal de spierpijn verdwijnen. Oprispingen of winderigheid in de ochtend Dit komt waarschijnlijk doordat u tijdens de eerste weken wat lucht inslikt. Dit zal vanzelf overgaan.
Hoofdpijn of duizeligheid in de ochtend
Het zuurstofgehalte in uw bloed wordt door het gebruik van de apparatuur verhoogd. Dit kan tijdelijk hoofdpijn veroorzaken en deze zou na een paar weken weg moeten trekken. Indien bovenstaande klachten niet binnen een paar weken afnemen, neem contact op met uw behandelend arts.
Geïrriteerde ogen
Wanneer er lucht ontsnapt tussen de huid en het masker dan is er sprake van lekkage, de lucht kan dan in uw ogen blazen. Hierdoor kunnen uw ogen rood of dik worden of geïrriteerd aanvoelen. Controleer of het masker goed in elkaar zit, het komt wel eens voor dat de inzet van het masker niet goed vastgeklikt zit. Zorg ervoor dat u de hoofdband niet te strak aantrekt, hierdoor ontstaan er huidplooien en kan er lekkage langs het gezicht ontstaan. U kunt ook de hoofdbanden opnieuw afstellen en kijken of het dan beter gaat. Dit kunt u het beste liggend doen, zodat het masker ook daadwerkelijk afgesteld is op de manier hoe u slaapt.
Indien bovenstaande klachten niet binnen een paar weken afnemen, neem dan contact met ons op. Het kan voorkomen dat wij u vervolgens doorverwijzen naar uw behandelend arts.