• Persoonlijke begeleiding
  • 24/7 service
  • Snelle levering

Slaapapneu

Indien u (extreem) snurkt, ademstops opmerkt, oververmoeid bent of om een andere reden denkt dat u last heeft van slaapapneu, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Uw huisarts zal u doorverwijzen naar een KNO-, longarts of neuroloog in het ziekenhuis. Vervolgens krijgt u een slaapregistratie. Mocht hieruit blijken dat u slaapapneu heeft, dan zal de specialist een aanvraag bij ons indienen voor een passende slaapapneu therapie.
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling stopt gedurende de nacht. Als er gedurende de slaap minstens 5 ademstops per uur plaatsvinden die langer dan 10 seconden duren, kan het lichaam worden belast, doordat het onvoldoende voorzien wordt van zuurstof. Dit kan op langere termijn tot ernstige gevolgen voor de gezondheid leiden.
OSA staat voor Obstructief Slaap Apneu. Er ontstaat gedurende de nacht een obstructie in de luchtwegen, wat tot ademstops leidt.

Er zijn verschillende PAP behandelingen om slaapapneu te behandelen.
Bij Continious Positive Airway Pressure (CPAP) is het apparaat ingesteld op één vaste druk, in tegenstelling tot Automatic Positive Airway Pressure (APAP) waarbij de druk variabel is en zich automatisch aanpast aan de ademhaling en benodigde druk. Een Bilevel Positive Airway Pressure (BI-PAP) biedt een dubbele druk en ondersteunt de ademhaling. Zo is de druk bij inademing hoger dan bij de uitademing, om uitademen makkelijker te maken. 

AHI is de afkorting voor Apneu Hypopneu Index.

We spreken van een apneu als er gedurende minstens 10 seconden een obstructie van minstens 90% van de luchtweg wordt gemeten.

We spreken van een hypopneu als er gedurende minstens 10 seconden een gedeeltelijke obstructie van minimaal 40% en maximaal 90% wordt gemeten.

De AHI wordt uitgedrukt in het aantal apneus en hypopneus per uur. Als u bijvoorbeeld een AHI van 5 heeft, betekent dat dat er gemiddeld 5 keer per uur een obstructie of vernauwing van de luchtweg heeft plaatsgevonden tijdens uw slaap.

Het doel van PAP-therapie is om het aantal ademstops en vernauwingen, en dus de hoogte van de AHI, omlaag te brengen om zo de risico's van ademstops te minimaliseren.

U bent therapietrouw wanneer de behandeling minstens 5 dagen per week, 4 uur per nacht wordt gebruikt. Dit is tevens het minimale gebruik dat de zorgverzekeraar hanteert om in aanmerking te komen voor vergoeding van de therapie.

Het is voor uw gezondheid aan te raden om uw apparaat elke dag te gebruiken, omdat bij geen gebruik van het apparaat de hoogte van de ademstops direct weer toeneemt.